Izložbom Miljenka Domijana ‘Od oka k srcu – Biljezi sjećanja’ Klovićevi dvori sutra ponovo otvaraju svoja vrata

0

Galerija Klovićevi dvori u skladu s Odlukom Vlade RH o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, otvara izložbu

Miljenko Domijan “Od oka k srcu – Biljezi sjećanja”

koja će se moći pogledati od 30. travnja 2020.

u radnom vremenu od utorka  do nedjelje od  11  do 19 sati

Posjet izložbi biti će omogućen u skladu sa svim preporukama i mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Konačno smo dočekali da ponovo možemo posjećivati galerije i muzeje. Na žalost, u Zagrebu su mnogi muzeji stradali u potresu, tako da neki neće biti u mogućnosti posjetiteljima otvoriti svoja vrata. Ta sudbina srećom nije pogodila i Galeriju Klovićevi dvori u kojoj se sutra, 30. travnja 2020., otvara izložba umjetničkih fotografije “Od oka k srcu – Biljezi sjećanja”, našeg uvaženog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana.

Na izložbi će biti prikazani već ranije izlagani ciklusi Domijanovih fotografija „Anima et Corpus“, „Bukovačka priča – fotozapisi iz 1974. godine“, „Terra Toscana“, „Mare Morlacco“, „Pariški zapisi i flanerije“, „Kraške ljepotice Zadarske županije“, fotografije iz ciklusa „Lubenice za dušu“, još neizlagan ciklus fotografija „Armenia Sacra“ te fotografije i crteže iz nedavno objavljene monografije „Dvije obale“.

‘Od oka k srcu’ – Pariški zapisi i flanerije

„Golema izložba, koja okuplja nekoliko Domijanovih fotoserijala, predstavlja svojevrsnu autobiografiju ovog (nekoć bi se lijepo reklo) vanserijskog kulturnog pregaoca koji je čitav život proveo na putu. Otvorenih očiju i duha. Snimajući pojedine spomenike ili pejzaže, načinio je u nizu slučajeva njihove prave studije koje ih karakteriziraju možda prodornije od tolikih ispisanih stranica. Ali, fotografija je fotografija, a ne sinteza drugih umjetnosti; ona je mnogo više od pomoćnog alata konzervatora, povjesničara umjetnosti… Svaka prikazuje rafiniranu kulturu promatranja koja biva još vidljivijom kad shvatimo u kolikoj je mjeri njihov autor ustrajao u neprepariranju snimki i izbjegavanju izreza jednom zabilježenog kadra. Sve nose njegov izrazito emotivno orkestriran osobni stav. Pružaju estetski užitak, ali i aktualne povijesne poruke.“ (Josip Belamarić)

Miljenko Domijan, rođen je u Rabu, srednju školu i likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji završio je u Rijeci, a povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru, te potom specijalistički poslijediplomski studij za zaštitu graditeljskog naslijeđa na Internacionalnom centru za zaštitu spomenika ICCROM u Rimu. Radio je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zadru, a 1977. postaje i njegovim ravnateljem. 90-ih godina imenovan je glavnim konzervatorom u Republici Hrvatskoj, a od travnja 1999. do srpnja 2001. obavlja dužnost pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine. Bio je predsjednik Nacionalne komisije ICOMOS-a do 2011. godine. Sudjelovao je u radu brojnih stručnih komisija i bio voditelj mnogih zaštitnih zahvata na spomenicima kulture u Dalmaciji. Autor je brojnih projekata i međunarodnih izložbi o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih valja istaknuti: nagradu Grada Dubrovnika za 22 godine kontinuirana rada na obnovi dubrovačke baštine; tri Nagrade Vicko Andrić za skrb o kulturnim dobrima, uključujući i nagradu za životno djelo; Orden reda Danice s likom Marka Marulića; Orden svetog Save drugog reda za svesrdnu pomoć u obnovi drevnog vjerskog i kulturnog nasljeđa SPC u Dalmaciji i prvi je Hrvat kome je Srpska pravoslavna crkva dodijelila to visoko odličje; Nagradu Svetozar Pribičević Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj; talijansku državnu nagradu Pasquale Rotondi za očuvanje kulturne baštine u ratnim neprilikama; dvije nagrade EU za očuvanje kulturne baštine Europa Nostra – za obnovu rapske ex katedrale te restauraciju Apoksiomena sa suradnicima. Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine.

‘Od oka k srcu’ – Dvije obale

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here