Sedam savjeta za malu školu kod kuće

 

Roditeljima djece koja će za nekoliko mjeseci prvi put sjesti u školske klupe, preporučuje se da svojim mališanima pomognu oko pripreme za školu. Naime, za upis u školu djetetu je neophodna potvrda o pohađanju programa predškole koju izdaje odgojno-obrazovna ustanova. Program predškole obvezni je program odgojno-obrazovnoga rada s djecom u godini prije polaska djeteta u osnovnu školu. Taj program traje 250 sati.

Kako većina djece nije išla u dječji vrtić od sredine ožujka, mnogi predškolarci sada trebaju zasukati rukave. Posebno se to odnosi na one koji neće krenuti u vrtić ili malu školu 11. svibnja.

Kako bi se toj djeci olakšala priprema za školu, Dječji vrtić Čigra korisne sadržaje objavljuje na internetu. U Čigrinoj virtualnoj igraonici nalaze se sadržaji koji djeci pomožu u osamostaljivanju, razvoju grafomotorike, predmatematičkih i predčitačkih vještina te pisanju.

Tu su i videosnimke sa savjetima psihologinje i odgajateljica roditeljima. Među najvažnijim savjetima su:

  • Uvedite dnevnu rutinu

Rutina će u život djece unijeti predvidivost što im je nužno za stjecanje osjećaja sigurnosti i stabilnosti. Rutinom se također postavljaju granice u odgoju. Ona djetetu daje jasnu sliku što se i kada od njega očekuje.

  • Uvedite obiteljske sastanke

Na njima možete napraviti tjedni plan. Isti otisnite. Napišite ga ili, kako bi ga djeca lakše razumjela, ukrasite slikama. Možete zajednički odrediti i kako ćete pratiti izvršenje plana – stavljajte kvačice ili pluseve i minuse. Vi se zacrtanoga morate pridržavati jer ste djetetu glavni životni model.

  • Definirajte kada počinje mala škola

Glavica djeteta treba biti spremna za učenje! Zato je najbolje da kućna mala škola počinje nakon što se dijete naspavalo i pojelo zdrav doručak.

  • Uredite zajedno radni prostor

Radni prostor treba biti uredan i čist. Djetetu ništa ne smije odvlačiti pozornost.

  • Pripremite radni pribor

Nabavite bilježnicu i pernicu. Provjerite jesu li olovke našiljene i sve stvari na broju.

  • Dajte djetetu zadatke

Zadaci za predškolarce mogu se pronaći na internetu. Neke možete otisnuti, a za neke možete koristiti stvari koje već imate kod kuće. Grah, gumbići i kamenčići bit će vam sjajni saveznici u razvoju grafomotorike te predmatematičkih vještina djeteta.

  • Budite oprezni s pomoći, a velikodušni s pohvalama

Djeci je važno da ih potičete i pohvaljujete, a u rješavanju zadataka pomažite im tek kada vas zamole za pomoć. Na taj će način djeca najbolje razvijati svoje potencijale.

Ove su savjete dale odgajateljica Petra Klasić i psihologinja Dejana Jelić Zelenbaba.

U Dječjem vrtiću Čigra smatraju kako mala škola organizirana na taj način djeci koja sada borave kod kuće, uvelike može olakšati pripremu za upis u prvi razred. Roditelje se pritom podsjeća da je mala škola s jedne strane nastavak učenja kroz igru, a s druge priprema za sustavan rad koji škola traži.

Savjete za predškolarce Dječji vrtić Čigra objavljuje na internetu u sklopu projekta Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

ŽELJKO KRZNARIĆ