Sretan Uskrs

0

Na današnje jutro, prije skoro puna dva tisućljeća, čim je sunce pomolilo svoje lice tri su žene požurile na grob onoga što je tu nedavno, prije samo tri dana, sahranjen. Kada su došle do groba zatekle su otkotrljan kamen sa grobnih vrata. Ušavši u grobnicu ugledale su prazan grob, a s desne strane priliku u bijelom koja im reče: “Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše…”

Ovime se ispunio i onaj posljednji dio proročanstva o dolasku Mesije, Pomazanika, Hristosa, Krista, koji će na treći dan uskrsnuti iz mrtvih. Ovaj događaj koji danas slavimo je temelj kršćanstva, zaglavni kamen na kojem ono počiva.

Usprkos tome što priča o posljednjim Isusovim danima sadrži najniže ljudske pobude i djela poput izdaje, odricanja, lažnog svjedočenja, sadističkog mučenja, pa i ubojstva nevinog, ona nas ne uči tome da se vapi za osvetom i traženjem zadovoljštine. Ne, poruka Uskrsa je ljubav koja nadvladava smrt. Bog je ljubav, a uskrsnuće je čin njegove ljubavi, čime ona postaje jedan od osnovnih postulata kršćanstva i očituje kroz ljubav prema Kristu, prema obitelji i bližnjima ali i prema čitavom svijetu. Za nas kršćane vjerovati u Krista znači vjerovati u ljubav, život, nadu i radost.

Ove godine Uskrs slavimo bez odlazaka u crkvu, bez grljenja i ljubljenja milih nam i dragih, bez svih onih „sitnica“ čije važnosti za nas kao ljudskih bića postajemo svjesni tek sada. No, možda nam ovo traumatično iskustvo pomogne pronaći u sebi snagu da postanemo još bolji jedni prema drugima, a time prema cijelom svijetu i ovoj plavoj planeti koja nam je jedini dom

Želim svima vama, bili kršćanski vjernici ili pripadnici druge vjere ili ne bili vjernici uopće, sretan praznik koji slavi ljubav, život i nadu u bolji i pravedniji svijet.

Sretan vam Uskrs!

Aleksandar Olujić   

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here