Daisy Dives ‘Summer Haze’ – Prisjetite se ljeta, udaljite se od aktualnih horrora

0

Autor: Ivor Kruljac

Korona hara. Cijela Italija je pod karantenom. Padaju dionice svjetskih burzi. Diljem svijeta se ograničava kretanje, a već i u Hrvatskoj imamo obilje događaja koji se otkazuju jedan po jedan. I to baš ove godine kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture. A sve se činilo tako super po domaću kulturnu scenu prethodnoga ljeta, kada nismo ni sanjali da bi se Covid-19 mogao pojaviti i pošemeriti planove. Bilo da ste u izolaciji zbog sumnje na infekciju, ili ste pod infekcijom ili ste uvjerili šefa da radite od doma i stavili se u samoizolaciju da ne pokupite virus, umjetnost i kultura su uvijek najbolja utjeha i zanimacija za skraćivanje vremena.

Zaglavljeni ste u sobi, čak i ako hoćete van, događaji se otkazuju, a vi razmišljate kako je sve bilo bezbrižno ljetos (kao što ljeti, osim ako ne radite sezonu, uvijek i je)? Nema boljeg ugođaja za slušanje „Summer Haze“ (https://daisydives.bandcamp.com/releases).

Prvi EP Vanje Gorički ili pseudonimski, Daisy Dives, dream pop je poslatica od četiri pjesme. Iako izdan u desetom mjesecu, osim što Daisy sve više dobiva na važnosti u polju domaće alternativne glazbe, doista je teško naći nešto prigodnije za slušati u ovo aktualno vrijeme krize. Pod uvjetom da ne tražite vrišteću energiju heavy metala, „nabijem vas i sistem“ nabrijanost punka i starijeg hip hopa ili tvrdu elektroniku od koje se tresete kao da ste prikopčani na 50 volti u avionu usred teških turbulencija.

Pjesme karakterizira iznimno milozvučan, kadikad u jeku rastopljen, a kao skrojen za utjehu vokal s laganim, ali uhu bogatim glazbenim melosom atmosferičnog alternativnog popa.  S ta dva elementa, Daisyine pjesme djeluju vrlo opuštajuće i kao što ime žanra dream pop sugerira, uljuškavaju vas u sanjivo raspoloženje. Ugodno, smirujuće, raspoloženje koje izmamljuje osmijeh i vodi na dvije strane. S jedne, potpuno miče slušatelja iz stvarnosti, iz sadašnjosti, dok ona ne ostane neka sjenka u daljini koju primjećujete, ali ne predstavlja nikakvu prijetnju ili mogućnost da vas iole takne, dokle god ne prestane glazbena terapija. S druge strane, slušatelj može zaroniti u prošlost, osjetiti milovanje valova ili kakve ljetne romanse, sve u usporenoj radnji, ali u pozitivnoj „ne budi tužan što je prošlo, osmjehni se jer se dogodilo“ vibri. U koji će vas smjer odvesti, ovisi o samom slušatelju i ne bi trebalo iznenaditi ukoliko ista pjesma svaki put odvede u nekom drugom smjeru ovisno o raspoloženju, iako su dva spomenuta smjera (barem u uhu autora) i nakon višednevnih slušanja vrlo čvrsto utabana.

Daisy Dives  je tekstopiskinja, glazbenica i producentica koja živi i radi u Zagrebu, a DIY (Do it yourself, uradi sam) filozofija je njenog glazbenog rada. Na sceni se prvi put pojavila nastupom u veljači prošle godine na Festivalu neovisnih bendova „Čuješ“ u KSETU, zatim u Močvari na sajmu ploča kao prednastup za kantautoricu Mar, a potom u Booksi na akustičnim koncertima te u Karlovcu u sklopu park sessiona. Kao glazbena podrška pjesnicima nastupila je u drugom izdanju sve više rastuće tribine „Govorimo glasnije“.

Na upit ZG-kulta je li bilo planirano da se EP imena „Summer Haze“ s raspoloženjem kakav ima objavi upravo u listopadu, Daisy odgovara kako nije, već je sve bilo neplanirano, a stvari je pustila da idu svojim tokom. Unatoč tome, ukoliko ne znate taj podatak, a vidite samo onaj datum objave 15. listopada 2019. cijela opisana atmosfera albuma bi bila i više nego smislena. Objavljena neposredno nakon ljeta, kada jesen i hladniji dani već krenu uvlačiti se u kosti, dolazi ovakav  EP kao okidač za neku sanjivu refleksiju na ono što je bilo i utjehu ukoliko žalite za svježe prošlim vremenom. Još bi slobodno promatranje zasigurno našlo i neki super balans u tome da su od četiri pjesme, dvije na hrvatskom, a dvije na engleskom, ali jednom kad „zaronite“ u glazbu Daisy Dives, to stvarno biva irelevantno. Taj koncept super funkcionira i bez neke apokaliptične epidemije, ali je vrlo super i za slušati tijekom iste. Stoga, pustite „nek se pjene vali“  te neka vam je tmurna sadašnjost zaraze i otkazanih događaja i zabava, sadašnjost koja vas ne može dirati. Samo neka udaljena pojava,  „u oku odraz daljine“, za koju znate da će proći, jer ljeto će ponovno doći.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here