Poznato djelo jednog od najizvođenijih francuskih opernih skladatelja na pozornicu Koncertne dvorane Blagoja Berse i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu donosi preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu

Velika premijerna izvedba opere Pepeljuga Julesa Masseneta u zajedničkoj produkciji Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, bit će održana u subotu 7. ožujka 2020. godine u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa s repriznim izvedbama u ponedjeljak 9. ožujka i u srijedu 11. ožujka 2020. godine u 19:30 sati.

Predstava će gostovati i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u petak 13. ožujka u 18:30 sati te u subotu 14. ožujka 2020. godine u 18:30 sati. Ovogodišnju produkciju izvest će studenti uz mentorstvo profesora i suradnika Sveučilišta u Zagrebu, u režiji Saše Anočića, pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića i uz suradnicu za scenski pokret, Mateju Pučko Petković.

Pepeljuga , opera je u četiri čina koju je 1896. godine skladao Jules Massenet, jedan od najpoznatijih i najizvođenijih opernih skladatelja. Massenet je autor čak 34 opere. Libreto je nastao prema istoimenoj bajci Charlesa Perraulta, a za operu ga je priredio Henri Caïn. Praizvedena je u pariškoj Opéri-Comique. Osim standardne priče o Pepeljuzi, pokazuje i zamršenost ljudskih odnosa – kako onih unutar-obiteljskih, tako i ljubavnih. Opera označava i svojevrsni povratak francuskoj literaturi, nakon iznimno uspjelih međuakademskih opernih produkcija Bizetove Carmen 2011. godine (dir. Mladen Tarbuk, red. Dora Ruždjak Podolski) te Stravinskijeva Slavuja 2013. godine, koji je izveden i unutar zagrebačkog Biennala (dir. Darijan Ivezić, red. Dora Ruždjak Podolski).

Ova suradnja predstavlja dragocjeno iskustvo za studente kojima su ovakvi projekti često i diplomski ispiti te njihova ulaznica u profesionalni svijet. Prema mišljenju kritike i publike ovi su operni projekti u svakom segmentu na visokoj profesionalnoj razini. Uz mentorstvo svojih profesora, preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu donose nam još jednu opernu uspješnicu, s ciljem razvijanja međusobne suradnje, primjenjivanjem stečenog znanja u praksi i postizanja izvrsnosti na umjetničkom području.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here