Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u petak je prigodnim svečanim programom u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva proslavila svoj dan.

Uzvanike je prigodnim riječima pozdravila ministrica kulture Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske  Nina Obuljen Koržinek, a nova glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević u svojem se  izlaganju osvrnula na uspjehe Knjižnice u prethodnoj godini i najavila nove izazove u razdoblju koje slijedi.

Najveća hrvatska knjižnica, čija je zgrada od 1. siječnja 2020. godine jedan od središnjih prostora za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe, svoj dan slavi u spomen na prvu knjigu tiskanu na hrvatskome jeziku i najstariju knjigu otisnutu glagoljicom,Misal po zakonu rimskoga dvora , dovršenu 22. veljače 1483. godine. Danas je sačuvano samo 11 nepotpunih primjeraka Misala, od čega se šest nalazi u Hrvatskoj, a pet u inozemstvu. Dva primjerka dostupna su u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dva se nalaze u Samostanu franjevaca trećoredaca na zagrebačkome Ksaveru, jedan u Knjižnici Hrvatske akdemije znanosti i umjetnosti te jedan u Knjižnici Dominikanskog samostana u Bolu na Braču. Ostali primjerci čuvaju se u Vatikanskoj knjižnici u Rimu, Kongresnoj knjižnici  u Washingtonu, Nacionalnoj knjižnici Rusije u Sankt Petersburgu i Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču.

Uoči predsjedanja Vijećem Europe prostor knjižnice koji je bio nezavršen sada je uređen i služit će za kulturna događanja.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here