U Voloskom se postavlja trajni podmorski umjetnički objekt ‘Lautus’

0

POČELA IZRADA TRAJNE PODMORSKE UMJETNIČKE INSTALACIJE KOJA SE POSTAVLJA U VOLOSKOM, U SKLOPU EPK PROGRAMA LUNGOMARE ART

Kamena konstrukcija budućeg trajnog podmorskog umjetničkog objekta pod nazivom Lautus, koji čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao čistači mora, autorice Opatijke Nike Laginja, ovih dana vrlo intenzivno nastaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Umjetnička instalacija čiji naziv preveden s latinskog na hrvatski jezik znači – čistač,  svoj će trajni dom naći na dubini od 15 metara pod morem, u Vološćanskom zaljevu, a sve u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture.

Nika Laginja, photo by Tanja Kanazir

Skulptura ispod mora sastojat će se od morske flore na kamenoj konstrukciji koja će se kroz godine umnožavati i čistiti sve veću količinu morske vode. Paralelno s nastajanjem kamene konstrukcije, na samoj se lokaciji na koju će skulptura biti postavljena, pod morem u Voloskom, obavlja i sondiranje tla, od strane ­­­­­­­­­­­­­­­­obrta Kostrena Sub, uz stručne konzultacije višeg kustosa Marina Kirinčića iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Ovo djelo doprinosi obnavljanju bioraznolikosti lokacije podmorja, čiji cilj nije ostvariti promjenu na svjetskoj razini, već je fokusirano na angažmanu pojedinca i preuzimanju odgovornosti za svijet u kojem živimo.

Volosko je mjesto duge i bogate povijesti u kojem se susreću utjecaji prirode i karakter lokalne zajednice. Dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na toj obali, čini metaforički okvir za suradnju čak dvaju umjetnika pozvanih da sudjeluju u ovom projektu.
Naime, poznati suvremeni umjetnik svjetskog glasa, Čeh Jiří Kovanda, odgovorit će svojim trajnim djelom na podmorski objekt mlade umjetnice Laginja, fokusirajući se na ekologiju kao i na društveni kontekst. On će u središtu Voloskog, na samom početku lungomare šetnice, u blizini kuće Andrije Mohorovičića, paralelno postaviti minimalističku instalaciju 1857, nadahnutu ovdašnjom prirodom i poviješću. Njegov rad, koji svojim nazivom asocira na godinu Mohorovičićeva rođenja ujedno je i njegova prva trajna umjetnička instalacija, a ukazivat će na danas ugroženu morsku prirodnu vrstu – Jadranskog bračića. Tih je godina ovom vrstom smeđe alge, koja je prirodni pokazatelj čistoće mora, Kvarnerski zaljev obilovao, a danas je ona izuzetno rijetka pojava. Kombinacija dvaju djela snažno poziva na novo tumačenje odgovornosti prema prirodi i kvaliteti međuljudskih odnosa.

Jiri Kovanda, photo by Tanja Kanazir

Umjetnička skulptura Lautus Nike Laginja pod more će se postaviti kroz travanj ove godine, dok će Kovandina minimalistička umjetnička instalacija 1857 biti postavljena početkom lipnja. Službeno predstavljanje oba umjetnička djela planirano je sredinom lipnja 2020., u sklopu Music, Arts & Gastronomy festivala Voloskana u Voloskom. Djela nastaju u partnerstvu RIJEKE 2020, Grada Opatije i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a sufinancirana su od strane češkog Fakulteta za umjetnost i dizajn na Sveučilištu Jan Evangelista Purkyně, Ústí nad Labem.

Obrada kamenih blokova na APURI za potrebe podvodne instalacije u Voloskom

 

Program Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, podsjetimo, na devet lokacija na Kvarneru, gradi deset svojevrsnih spomenika za budućnost. Trajni radovi će od travnja do listopada 2020., osim u Voloskom, biti postavljeni u Brseču, Lovranskoj Dragi, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju. Njihovi su autori, po izboru kustosa Michala Kolečeka, renomirani umjetnici, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, koji tematiziraju tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice u kojima radove i postavljaju.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here