ANTIVILA – Izložba projekata obiteljskih kuća studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

0

Aleksandar Olujić

U foajeu Klovićevih dvora u utorak, 11. veljače, otvara se izložba projekata obiteljskih kuća studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu „Antivila“. Ovo je svojevrsna izložba u izložbi „Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929-35.“, naglašavaju u Galeriji Klovićevi dvori.

Naime, u sklopu kolegija Studio 1 – Arhitektura, studenti trećeg semestra Preddiplomskog studija arhitekture i urbanizma Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu dobili su zadatak da kao svoj prvi sveobuhvatni arhitektonski projekt projektiraju obiteljsku kuću, ali ne kao luksuzni, elitistički stambeni objekt, već objekt koji promiče pažljivo i savjesno djelovanje u prostoru.

„Antivila je istovremeno antipod vile i s gledišta programa i s gledišta lokacije – skromna i odmjerena, kuća u gradu. (…)
(…) Takvom kontekstualizacijom zadatka uspostavlja se metodološka poveznica edukacije budućih arhitekata s radom Grupe Zemlja te društvenom osvještenosti i angažiranosti njenih članova“, ističe se u najavi izložbe.

U vrijeme između dva svjetska rata, kada se osniva Udruženje umjetnika Zemlja, sazrijeva svijest o potrebi angažmana čitave zajednice u stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih radnika i seljaka. Arhitekti koji su pripadali Udruženju smatrali su moralnom obvezom arhitekta da radi na tome kako bi se svakom pojedincu mogao osigurati životni prostor dostojan čovjeka.

„Urbanizam i arhitektura postaju alatom za preoblikovanje čitavog društva – učinkovito sredstvo za rješavanje enormnih društvenih problema, akutne stambene krize i deficita zgrada društvenog standarda, odnosno iznimno loših životnih prilika radnika i seljaka, a koje su bile posljedica izostanka programa socijalnog stanovanja te prepuštanja stanogradnje spekulaciji i privatnom kapitalu.“ (Tamara Bjažić Klarin, Katalog izložbe Umjetnost i život su jedno)

Uz izložbu, u utorak 11. veljače 2020. godine s početkom u 18:00 sati, održat će se i okrugli stol „O društvenom angažmanu u arhitekturi“, na kojem će se sudionici razgovora osvrnuti i na danas aktualne teme stanovanja, gradogradnje te njihove popularizacije u svakodnevnom javnom diskursu.

Sudionici razgovora bit će Andrija Mutnjaković, Ana Dana Beroš, Iva Marčetić i Boško Budisavljević, a okrugli stol moderirat će Tamara Bjažić Klarin.

Izložba projekata obiteljskih kuća studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu biti će otvorena od 11. veljače do 1. ožujka 2020. godine.

Autorski tim izložbe:

  • prof. art. Ivana Ergić, nositeljica kolegija Studio 1 – Arhitektura, autorica izložbe
  • sc. Tamara Bjažić Klarin, viša znanstvena suradnica s Instituta za povijest umjetnosti, koautoricca izložbe ‘Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929-35.’, suradnica na pripremi zadatka kolegija Studio 1 – Arhitektura

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here