OBILJEŽENO VINCEKOVO

U Društvenom domu Glavnica Donja, Grad Zagreb je u suradnji sa Vinogradarsko-vinarskom udrugom Zagrebačko vinogorje organizirao tradicionalno obilježavanje blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinara, a obilježavanju blagdana sv. Vinka.              ć pridružio se  gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandič.


Nakon što je župnik Župe Moravče Mladen Sinković blagoslovio vinograd, u rezanju i zalijevanju trsa vlasniku vinograda g. Željku Buči pridružili su se gradonačelnik i predsjednik udruge Zagrebačko vinogorje Stjepan Škrapec.

Hvala svima što smo zajedno. Započela je vinogradarska godina. Neka vam je plodna i vinorodna, rekao je gradonačelnik Bandić.

Dragi prijatelji, vinogradari, vinari i svi naši gosti,  zahvaljujem se na odazivu. Slavimo sv. Vinka zaštitnika vinograda i vinara. Pozdravljam našeg gradonačelnika Milana Bandića, hvala Vam što ste došli. Hvala Gradu Zagrebu na svestranoj pomoći našoj Udrugi, rekao je predsjednik Udruge Stjepan Škrapec.

Uz Martinje, Vincekovo je najveći blagdan vinogradara u Hrvatskoj kada se, uz svečanu ceremoniju blagoslova, obilazi vinograd i režu grančice trsa koje se stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor, a trs se »krsti« starim vinom te ga se ukrasi suhim mesom koje simbolizira želju za dobrim urodom.
Vinogradarsko-vinarska udruga Zagrebačko vinogorje osnovana je 1997.g. a danas broji 166 članova.

ŽELJKO KRZNARIĆ