OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Hrvatskome narodnom kazalištu je održana je konferencija za medije povodom pokretanja Natječaja za otkup suvremenog dramskog teksta. HNK natječajem želi poticati suvremeno hrvatsko dramsko stvaralaštvo budući se pokazalo da su upravo suvremeni dramski tekstovi nešto što publiku najviše privlači, objasnila je intendantica Dubravka Vrgoč.

Usudila bi se reći da smo vratili publiku u kazalište upravo preko suvremenih dramskih tekstova. Čini mi se važnim, pozvati naše dramske pisce da napišu komad koji će biti izveden na našoj  pozornici te očekujemo velik odaziv, izjavila je Vrgoč.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu, Ivica Buljan govorio je o fenomenu velikog interesa za suvremenu dramu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Suvremeno dramsko pismo, za razliku od većine pozornica koje imaju s tim problema, hrvatska publika itekako prepoznaje. Naša pozornica idealno je mjesto za tekstove koji govore o suvremenim temama zbog svojih mogućnosti, velikih ansambala, kvalitetnih glumaca i mogućnosti koje svi ti faktori daju te kompleksnije strukture. Otvaramo prostor za sve pisce da iskoriste priliku i prijave svoj tekst na natječaj, a pobjednički tekst bit će izveden 2021. godine. Suvremeno hrvatsko dramsko pismo najvažniji je dio naše produkcije i vjerujemo da će kroz ovaj natječaj još više zaživjeti, kazao je Buljan.
Dramaturginja HNK u Zagrebu Mirna Rustemović objasnila je uvjete natječaja te pozvala sve pisce a posebno mlade autore da prijave svoje ideje i tekstove bez straha od velike pozornice.

HNK u Zagrebu zadnji put je organizirao natječaj za dramski tekst 1969. godine a intendantica Dubravka Vrgoč nada se da će ovakva vrsta natječaja postati tradicija HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst otkupit će se za 50 tisuća kuna, rok za predaju teksta je 1.travanj 2020. godine a najbolji tekst odabrat će ocjenjivački sud Drame HNK u Zagrebu u sastavu – Dubravka Vrgoč, Ivica Buljan i Mirna Rustemović.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here