Zbogom Mani

0
Foto: screenshot YouTube

Preminula je Mani Gotovac. Jučer, na svoj 80-ti rođendan.

Mani Gotovac- teatrologinja, kritičarka, dramaturginja, književnica, žena  koja je živjela teatar. Rodila se 1939. u Splitu kao Julija Birimiša. Osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju završava u Splitu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomira komparativnu književnost i teatrologiju.

Još kao studentica piše kazališne kritike, a i poslije diplome će ih objavljivati u više novina. Kritike piše i za Radio Zagreb no nije ih smjela čitati zbog nemogućnosti da izgovori slovo „r“, a na Televiziji Zagreb vodi emisije o kazalištu. Radila je i kao press voditeljica na Dubrovačkim ljetnim igrama, ali zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću biva smijenjena s tog položaja i brani joj se rad u visokotiražnim novinama i radio-televiziji. Mani piše u časopisima specijaliziranim za kazalište: Scena, Prolog – u kojem je jedno vrijeme bila i glavna urednica i talijanski časopis Sipario.

Radila je kao stalna suradnica sarajevskog MES-a, kao urednica u Dramskom programu Hrvatskog radija, bila je članica brojnih stručnih žirija, izbornik domaćih i stranih festivala, članica odbora Međunarodnog instituta za Mediteransko kazalište sa sjedištem u Madridu, prva je selektorica Sterijinog pozorja. Napisala je TV scenarij za kratki film o Dubrovačkim ljetnim igrama redatelja Danijela Marušića, a na mnogim predstavama radi kao dramaturginja, umjetnička savjetnica, suradnica i suautorica. Bila je ravnateljica, voditeljica i selektorica u više kazališta, a i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta. Dok je ona bila ravnateljica Teatra &TD isti je gostovao na brojnim međunarodnim festivalima, te u zemlji i inozemstvu dobio 32 nagrade. Radila je kao voditeljica Teatra poezije u Barceloni i kao selektorica u Bienalla mladih u Torinu.

Za vrijeme dok je Mani Gotovac bila intendantica u HNK Split i HNK Ivana plemenitog Zajca u Rijeci te ustanove postaju članice Europske kazališne konvencije i gostuju na mnogim međunarodnim festivalima u Austriji, Italiji, Španjolskoj, USA, Venecueli. U oba ova kazališta ona otvara malu scenu za suvremeni hrvatski i europski teatar. Pozvala je na suradnju mnoge književnike i redatelje, uvela poznate glazbenike u teatar (Severinu, TBF, Urbana).

Napisala je više knjiga: Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke (knjige teatroloških eseja); autobiografske romane Fališ mi – prva knjiga zima/proljeće i Fališ mi – druga knjiga jesen/ljeto, te Fališ mi: u proljeće, u jeseni, u ljeto, u zimi, kao novo nadopunjeno izdanje ta dva romana; zapise iz života i kazališta Ma koji život, ma koji teatar; te romane Snebivaš me i Ćutim te.

1997. je odlikovana redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2015. Marina Baničević je snimila dokumentarni film o njenom životu Ona, teatar.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here