Dokumentarni film ‘Prijateljstvo s Trokutom’ uskoro u Kinoteci

0

Zagrebačka premijera dokumentarnog filma Vladimire Spindler ‘Prijateljstvo s Trokutom’

Filmski hommage konceptualnom umjetniku Vladimiru Dodigu Trokutu premijerno u kinu Kinoteka

U ponedjeljak, 11. studenog kino Kinoteka ugostit će zagrebačku premijeru dokumentarnog filma Vladimire Spindler Prijateljstvo s Trokutom, u kojem redateljica predstavlja intimističku priču o prijateljstvu s čuvenim konceptualnim umjetnikom Vladimirom Dodigom Trokutom.

S namjerom da dozna kakav je Trokut zapravo i pronikne u osobu iza umjetničke persone, redateljica ulazi duboko u njegov osebujni svijet. Tijekom snimanja njih dvoje postaju prijatelji, a film se odmiče od klasičnog biografskog prikaza umjetnika te kroz prizmu nastalog prijateljstva donosi intiman pogled na umjetnikovu svakodnevicu i priču o nekom drugom Trokutu, kojeg je malo tko imao priliku upoznati.

‘Prijateljstvo s Trokutom’ / foto: izvor A. Mikin

Osim kao umjetnik, Vladimir Dodig Trokut (1949. – 2018.) bio je poznat i kao šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, autor mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja. Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac novih muzeoloških i umjetničkih praksi, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji. Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama.

Vladimira Spindler je fotografkinja i redateljica dokumentarnih filmova. Fotografijom se bavi od 1998. godine, a snima za poznate magazine i kazališta. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi. Kao redateljica potpisuje kratkometražne dokumentarne filmove Preko ruba i Mama zašto plačeš, a trenutno priprema dugometražni dokumentarni film Geni moje djece.Projekcija filma počinje u 20 sati, a bit će popraćena izložbom Trokutovih radova koju je omogućila Zaklada Trokut. Ulaz je besplatan uz prethodno preuzete ulaznice, koje vas čekaju na blagajni kina Kinoteka od 19 sati. 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here