U palači Dverce u utorak je zamjenica gradonačelnika Jelena Pvičić Vukičević primila sudionike 2. međunarodnog festivala kazališta lutaka koji je počeo 13. i trajat će do 19.rujna, a odvija se na gradskim lokacijama: Kulturni centar Travno, Kulturno informativni centar, Zagrebački plesni centar, Paviljon Zrinjevac i tunel Grič.

Zamjenica je zajedno s ravnateljem Kulturnog centra Travno Josipom Forjanom uručila zahvalnice sudionicima, odavši priznanje domaćim i inozemnim gostima te istaknuvši kako Grad Zagreb prepoznaje važnost ovog Festivala i svojim doprinosom omogućava mu da ostane jedan od prepoznatljivih simbola Grada.

Festival neprestano podiže razinu lutkarskog izražaja na svim poljima. Održava korak sa suvremenim tendencijama u lutkarstvu ne zaboravljajući tradiciju i osebujnost različitih škola lutkarstva, a to zahtjeva stalno organizacijsko i programsko propitivanje i unaprjeđivanje. Dijete u nama ne mora ostarjeti, a vi ste dokaz da uz pomoć simboličke igre možemo poslati jako važne poruke za život i svijet u 21. stoljeću, naglasila je zamjenica Pavičić Vukičević.

Festival je je nastao 1968. iz esperantističke ideje povezivanja ljudi putem jednog jezika, a ovogodišnje izdanje se publici predstavilo s 14 lutkarsko-kazališnih komada  iz osam zemalja  – Bugarske, Irana, Italije, Izraela, Rusije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske.

Tijekom duge povijesti, PIF je publici predstavio više od 870 lutkarskih predstava u izvedbi 422 kazališta iz 48 zemalja sa svih kontinenata. U sklopu PIF-ovih popratnih programa redovito se organiziraju se vanjski programi kao što su predstavljanje knjiga, časopisa o lutkarstvu i humanitarne akcije. 

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here