MUZEJSKI, KNJIŽEVNI I KAZALIŠNI PROGRAMI U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT I KNJIŽNICAMA GRADA ZAGREBA

Dvije vodeće gradske ustanove u kulturi, Muzej za umjetnost i obrt i Knjižnice grada Zagreba uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske pokreću program za razvoj publike Priče sa stilom.

Program Priče sa stilom započinje 9. rujna u prostoru Gradske knjižnice edukativno-kreativnom radionicom pod vodstvom Pedagoškog odjela MUO, te se nastavlja Stilskim četvrtkom 12. rujna u Muzeju za umjetnost i obrt obilaskom dvorane Gotike Stalnog postava Muzeja uz dramsko uprizorenje odabranog teksta iz Canterburyskih priča Geoffrey Chaucera u izvedbi glumaca kazališne družine Rebel Sven Jakir i Pavle Vrkljan u režiji Mirana Kurspahića.

Razdoblje renesanse bit će obrađeno kroz edukativno- kreativnu radionicu 30. rujna u 17 sati u Gradskoj knjižnici te 10. listopada u dvorani Renesansa Stalnog postava MUO uz dramsko uprizorenje odabranog teksta iz Sna Ivanjske noći Williama Shakespearea.

Razdoblje baroka bit će obrađeno kroz edukativno – kreativnu radionicu 28. listopada u 17 sati u Gradskoj knjižnici te 7. studenog u dvorani Barok Stalnog postava MUO uz dramsko uprizorenje odabranog teksta iz Život je san Pedra Calderón de la Barce.

Priče sa stilom zamišljene su kao interdisciplinaran muzejsko, književni i kazališni pristup koji publici približava umjetničke stilove gotike, renesanse i baroka u likovnim umjetnostima i književnosti u Stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskoj knjižnici. Dodatnu atrakciju za publiku predstavlja dramsko uprizorenje odabranog književnog djela pojedinog stilskog razdoblja kazališne družine Rebel pod umjetničkim vodstvom glumca Mirana Kurspahića. Program će se snimati i prikazivati na You Tube kako bi se omogućio pristup kulturno-umjetničkim i edukativnim sadržajima i publici u prometno dislociranim područjima te svim osobama koje iz bilo kojih razloga nisu u mogućnosti prisustvovati ovom programu. Osim za građanstvo, program će se ponoviti i za učenike iz zagrebačkih učeničkih domova Tehničke škole Zagreb, Ante Bruno Bušić i Antun Gustav Matoš.Ovim programom dvije kompatibilne ustanove u kulturi nastoje stvoriti novu muzejsku i čitalačku publiku i pozicionirati se kao ustanove u kulturi koje na zanimljiv način povezuju likovnu umjetnost i književnost u širem kontekstu određenog povijesnog razdoblja.

9. rujna u 17 sati u prostoru Gradske knjižnice održat će se edukativno-kreativna radionica Pedagoškog odjela MUO. Muzejska kustosica govorit će o karakteristikama gotike u likovnim umjetnostima i arhitekturi nakon čega slijedi kreativna radionica izrade tipičnih predmeta ili ornamenta tog razdoblja.

Centralno događanje svakog mjeseca je Stilski četvrtak u MUO koji se održava u Stalnom postavu MUO u dvoranama gotike, renesanse i baroka ovisno o razdoblju koje se obrađuje. U prvom Stilskom četvrtku u dvorani Gotika Stalnog postava MUO, muzejska kustosica će govoriti o stilskim obilježjima gotike. Nakon likovne umjetnosti, slijedi priča o „umjetnosti riječi“ toga razdoblja kroz koju će djelatnice Knjižnica grada Zagreba govoriti o srednjovjekovnoj književnosti.

Dramskim uprizorenjem odabranog teksta iz Canterburyskih priča Geoffrey Chaucera posjetiteljima prvog Stilskog četvrtka 12. rujna u 19 sati dočarat ćemo ugođaj razdoblja gotike na sažet, jasan i događajan način. Glumci kazališne družine Rebel Sven Jakir i Pavle Vrkljan u režiji Mirana Kurspahića pridružit će se posjetiteljskoj grupi te će sudjelovati u obilasku dvorane gotike, tako da njihova igra neće početi tek u momentu samog izvođenja dramskog teksta, već će u interakciji s posjetiteljima igrati svojevrsne uloge koje će upotpuniti cjelokupnu priču sa stilom, a potom će uskočiti u igrani prizor. Kako je pojava ženskih glumica zabilježena tek u drugoj polovici 17. stoljeću, a i tada u daleko manjem obimu od muškaraca, u ovoj seriji izvedbi svi će izvođači biti muškarci, neovisno o tome igraju li muške ili ženske uloge. Osim što je povijesno točno, takav pristup ostavlja nezanemariv prostor za određenu dozu humora koji opušta publiku, a odabrano književno djelo čini pristupačnijim široj javnosti, poglavito učenicima. Njima takva vrsta programa donosi dodatnu vrijednost formalnom obrazovanju jer se radi o književnim djelima koja su lektirni naslovi, a učenicima se omogućuje da izvan svojih matičnih obrazovnih ustanova upotpune i znanje o likovnoj umjetnosti te na cjelovit način upoznaju odabrana književna djela.

ŽELJKO KRZNARIĆ