Preminuo Denis Kuljiš

0

Poznati hrvatski novinar, urednik i publicist, Denis Kuljiš preminuo je danas u Zagrebačkom KBC Sestre milosrdnice od posljedica teške bolesti u svojoj 68. godini.

Rođen je 8. prosinca 1951. u Splitu, a u Zagrebu je diplomirao opću sociologiju i lingvistiku. Novinarstvom se bavi od ranih ’70-tih pišući za Studentski list, Omladinski tjednik i Polet. Radio je i za Vjesnik, a ’80-tih je bio urednik Starta, Danasa i Studija. 1989. skupa s nekoliko partnera osniva Media Press iz kojega će nastati Europapress Holding, u to vrijeme najveća izdavačka kuća u Hrvatskoj. Među pokretačima je našeg prvog privatnog, nezavisnog, političkog tjednika Globusa, čiji je prvi glavni urednik, te Glorije i OK!. Nakon odlaska iz EPH sudjeluje u pokretanju Nacionala.

U svojoj bogatoj karijeri Kuljiš je između ostalog bio i glavni urednik Playboya, supervizor izdanja tog časopisa za Srbiju i Crnu Goru, te je sudjelovao i u pokretanju Jutarnjeg lista. Pisao je kolumne za Jutarnji list, Večernji list i Globus. Osim toga objavio je i knjige: zbirku novinskih tekstova Majmuni, gangsteri i heroji, njen nastavak Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži i papci, zatim Dva pamfleta protiv Tuđmana, Ad Hominem, te Tito: Neispričane priče i Titov tajni imperij.

Denis Kuljiš bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih novinara i urednika, koji je ostavio neizbrisiv trag u domaćem žurnalizmu.

Aleksandar Olujić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here