Prošećimo OKOLO po Zagrebu – ovaj vikend počinje drugo izdanje projekta umjetničkog istraživanja grada

Zagreb, 16. kolovoza 2019. – Ukoliko ovog vikenda prošećete gradom i pogledate „Okolo“, moći ćete pronaći prve od brojnih umjetničkih instalacija i urbanih intervencija koje će vas sljedećih desetak dana kontinuirano iznenađivati po Zagrebu.

U sklopu drugog izdanja umjetničkog projekta “Okolo”, koji se održava u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, od 17. kolovoza do 1. rujna brojni umjetnici i kolektivi svakodnevno će uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijete na više od 25 odabranih lokacija.

Već ovog vikenda „Okolo“ vas poziva na početak nesvakidašnje umjetničke šetnje Zagrebom, a prvi ovogodišnji susret s umjetnošću zakazan je u subotu, 17. kolovoza, u podne na Trgu bana Josipa Jelačića, Ilici i  Margaretskoj ulici gdje ćete među prvima moći pogledati kroz objektiv Toše Dabca. Usput se ne zaboravite i zaljuljati u prolazu kroz koji nikada ne prolazite, sakrivenom između Bakačeve i Cesarčeve ulice. U nedjelju na Zakmardijevim stubama pronađite jedan malo drugačiji jumbo plakat i pomirišite biljke koje rastu iz betona na pet, još uvijek tajnih, lokacija.

Tjedan započnite interaktivno s igrom na platou Gradec, a u utorak pronađite ljubavnu instalaciju pored Uspinjače i „uhvatite“ male skrivene vunene intervencije u „igri“ s gradskim prostorima u Tomićevoj i Habdelićevoj ulici, na Zakmardijevim stubama i Strossmayerovom šetalištu te u parku Grič. Srijedu pak rezervirajte za lov balona po Vlaškoj i duhovite ulične minijature koje će se skrivati posvuda po gradu. Knjižnica na drvetu čeka vas od četvrtka na Vranicanijevoj poljani, dok će u petak na pročelju zgrade u Palmotićevoj ulici osvanuti najmanje jedan „Spavajući div“. Za vikend „naletite“ na skulpturu tamo gdje ju najmanje očekujete i pripremite se za novi tjedan pun iznenađenja na svakom uglu.

Uz već predstavljene međunarodne umjetnike – francuski street art par Ellu & Pitra, španjolskog majstora landscape svjetlosnih instalacija Javiera Riere i australskog umjetnika Michaela Pedersona poznatog po zanimljivim uličnim minijaturama –  Zagreb će u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta „osvježiti“ i nekolicina hrvatskih imena. Ida Blažičko, Botanike, Boris Bare, Maša Barišić, Pavao Kuharić, Mane Mei, Voona, Vitamin C i Nas dve u suradnji s Frakturom, Arhivom Tošo Dabac i Hortiartom potpisivat će zanimljiva rješenja u brojnim javnim prostorima, s ciljem skretanja pozornosti na njihovu ljepotu, posebnost i potencijal.

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su: Gradska skupština Grada Zagreba, Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Urbanka – powered by Erste Bank, Floraart, JUB, Fraktura i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.

Fotografije: izvor Nas dve