‘Točka na A’ u MSU

0

TOČKA NA A

 

Premijera serijala o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi

MSU, Dvorana Gorgona, ponedjeljak, 6. svibnja, 2019. u 19 sati

 

Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti organizira premijeru dokumentarnog ciklusa o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi “Točka na A”.

Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata, strukovne udruge s tradicijom dugom 140 godina, najprestižnije je strukovno priznanje koje se dodjeljuje svake godine u pet kategorija: za najuspješnije ostvarenje na svim područjima arhitektonskog stvaralaštva – Nagrada Viktor Kovačić; na području stambene arhitekture – Nagrada Drago Galić; na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja – Nagrada Bernardo Bernardi; za publicistički, znanstveno-istraživački i teorijski rad – Nagrada Neven Šegvić, te Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo.

U namjeri podizanja društvene svijesti o važnosti prostora koji nas okružuje i u kojem živimo, te promicanja i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitektica i arhitekata, serijal “Točka na A” u 12 epizoda predstavlja nominacije i nagrade UHA-e dodijeljene za 2014., 2015. i 2016. godinu. Svaka godina u četiri epizode prikazuje nominirane radove i laureate nagrada Viktor Kovačić, Drago Galić i Bernardo Bernardi te nagrade za životno djelo dodijeljene arhitektima Dragomiru-Majiju Vlahoviću, Hildegard Auf Franić i Berislavu Šerbetiću (pok.). U serijalu o nominiranim i nagrađenim realizacijama govore autori, suradnici, investitori i korisnici. Arhitekti Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić potpisuju koncepciju serijala, kao i scenarije devet epizoda o godišnjim realizacijama uz koscenarističku podršku Gorana Bukovčana. Scenaristice tri epizode o životnom djelu su Ana Dana Beroš, dopredsjednica UHA-e, i Tamara Bjažić Klarin, članica Nakladničkog savjeta.

Serijal je javnim sredstvima financirala Hrvatska radiotelevizija, za koju ga je producirala neovisna producentska kuća Project 6 Studio iz Zagreba tijekom 2018. godine. Urednica serijala je Tanja Kanceljak, a redatelj Željko Sarić.

Na premijeri će se prikazati epizoda o Nagradi za najbolje arhitektonsko ostvarenje Viktor Kovačić u 2015. godini u kojoj su predstavljeni Mrjestilište Cromaris u Ninu autora Ive Letilović i Igora Pedišića, Muzej vučedolske kulture arhitektonskog studija Radionica arhitekture i autorice Vanje Ilić, laureata 50. zagrebačkog salona, te Tržnica i ribarnica u Vodicama autora Dinka Peračića. Premijeru će uveličati prigodni domjenak čiji je sponzor tvrtka ACO građevinski elementi d.o.o.

Hrvatska radiotelevizija je u programskoj shemi predvidjela početak emitiranja serijala u terminu nedjeljom uvečer na Prvom programu HRT-a u 20 sati, počevši od 23. lipnja 2019. godine.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here