Darko Markotić, predsjednik klatera Hrvatskog pršuta
Održan je i stručni skup o hrvatskom pršutu

U petak su prostore hotela International u Zagrebu ispunili mirisi pršuta na otvaranju petih dana hrvatskog pršuta. Manifestacija se održava u raznim krajevima i gradovima Hrvatske a ove godine je izabran Zagreb.

Na taj se način želimo predstaviti široj javnosti -rekao nam je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta-  Zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Hrvatskoj se proizvode četiri vrste pršuta. To su Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut. Krčki. Drniški i Dalmatinski pršutnose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla dok Istarski pršut nosi zaštićenu oznaku izvornoti.

Klaster koji je osnovan uz pomoć Ministarstva poljoprivrede pokriva 95 posto pršutarske proizvodnje  u Hrvatskoj i okuplja dvadese ptoizvođača pršuta a po riječima Darka Markotića u Hrvatskoj se proizvede godišnje 90 tisuća pršuta a potroši ih se oko milijun tako da se još uvijek oko 60 posto pršuta uveze. To znači da ima prostora za proširenje proizvodnje.

A o tome koji je pršut najbolji, Markotić kaže da su svi odlični i sve ovisi o tome kako se kome sviđa pojedini pršut.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here