Šokantne slike iz Pariza – izgorjela Notre-Dame

0

Autor: Aleksandar Olujić

Notre-Dame de Paris. Na spomen tog imena u mojoj glavi rađaju se slike tornjeva, veličanstvenih rozeta s vitrajima, sa sjevernog tornja le Styrge zamišljeno gleda na grad pod sobom…

I sada ovo.

Na malom otoku Île de la Cité na rijeci Seni u samom središtu Pariza davne 1163. je započeta gradnja katedrale koja će postati simbol ne samo Pariza već i Francuske, kršćanstva i gotičke arhitekture. U stoljećima koja su slijedila katedrala je svjedočila brojnim događajima. Tako se u njoj engleski kralj Henrik VI. dao okruniti za kralja Francuske, Napoleon je sam sebe okrunio za cara, a baš u njoj je beatificirana legendarna francuska heroina Ivana Orleanska i održan posljednji ispraćaj de Gaullea.

Tijekom svoga postojanja katedrala je doživjela i više adaptacija i preinaka. Još za vrijeme gradnje kosi krov pokrajnjih brodova zamijenjen je terasom i u njima su dograđene kapele, a dijelovi transepta izgrađeni u romaničkom stilu su zamijenjeni gotičkim elementima zbog čega je on produžen. Neke izmjene bile su rezultat tadašnjih političkih i društvenih previranja te su tako Hugenoti oštetili više kipova jer su postavljanje istih u crkve držali idolatrijom, a za vrijeme prosvjetiteljstva su vitraji iz 12. i 13. stoljeća uklonjeni i umjesto njih postavljeni su prozori s običnim staklom. Uz to je katedrala bila obojena u bijelo a mnogi kipovi uklonjeni. Za vrijeme Francuske revolucije je opljačkana i zapaljena, ali nije pretrpjela ozbiljna oštećenja, proglašena hramom Vrhovnog bića i služila obredima Kulta da bi poslije služila kao skladište.

Propadanje katedrale započeto za vrijeme Revolucije nije zaustavilo ni već spomenuto krunjenje Napoleona i pitanje je što bi se s ovom veličanstvenom građevinom dogodilo da nije bilo Victora Hugoa i njegove knjige Zvonar crkve Notre-Dame. Zahvaljujući knjizi ljepota i važnost zdanja ponovo je prepoznata te je napravljena opsežna restauracija. Od tada do danas na katedrali su učinjeni brojni restauratorski radovi, a nedavno su ponovo na njoj počeli opsežni radovi koji su trebali koštati oko 100 milijuna eura.

Teško je  pobrojati sva blaga koje je Notre-Dame čuvala. Dovoljno je reći da je u njoj bila pohranjena Trnova kruna, relikvija pred kojom blijede sva zlata i drago kamenje ovog svijeta. Spašena je zahvaljujući kapelanu pariške vatrogasne brigade Jean-Marc Fournieru. Hvala mu od srca!

U katedrali su čuvane i druge relikvije kao i brojne umjetnine i mnoge od njih su spašene. Što je sve uništeno i stradalo u požaru pokazati će istraga, no svakome je jasno kako je šteta nemjerljiva jer Notre-Dame je daleko više od zgrade i umjetnina ma koliko oni bili lijepi i vrijedni. Njenu simboličku važnost pokazuje podatak da ju je godišnje posjećivalo 13 milijuna ljudi.

No tko zna, možda je ova tragedija šansa za novi početak. Možda ovo u ljudima probudi nešto dobro.

Požar u jednoj od najslavnijih crkava na svijetu na početku Velikog tjedna. Slučajnost ili providnost?

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here