U subotu, 13. travnja u 19 sati, na Stihovnici Siska ( MH, Rimska 9) moći ćete poslušati pjesnički i spisateljski bračni par Šalat. Predstavit će se publici s presjekom svoje recentne poetske produkcije, a svakako će biti prilike i za razgovor o njihovim bogatim uredničkim, kritičarskim i prevoditeljskim karijerama. Književni će razgovor moderirati Siniša Matasović.

Lana Derkač Šalat (Požega, 1969.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Nagrađivana je, uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u Hrvatskoj i inozemstvu. Bila je sudionik više međunarodnih pjesničkih festivala i književnih događanja: Međunarodni pjesnički festival (Hrvatska), Struške večeri poezije (Makedonija), Curtea de Arges Poetry Nights (Rumunjska), Kuala Lumpur World Poetry Reading (Malezija), Kritya (Indija), Sajam knjiga u Guadalajari (Meksiko), Lirikonfest (Slovenija), International Poetry Meeting (Cipar), Festival international et Marche de Poesie Wallonie – Bruxelles (Belgija), Festival Internacional de Poesia u Granadi (Nikaragva) itd. Tekstovi su joj prevođeni na 15 jezika.

Uredila je:

Kairos u Zagrebu (izbor poezije s Međunarodnog pjesničkog festivala; zajedno s Davorom Šalatom), DHK, Zagreb, 2006.

Third Word, Post-Socialist Poetry (izbor iz poezije postsocijalističkih zemalja; zajedno s indijskim književnikom Thachomom Poyilom Rajeevanom), Monsoon Editions, Calicut, 2007.

Objavila je knjige:

Usputna raspela (poezija), Privlačica, Vinkovci, 1995.

Utočište lučonoša (poezija), Meandar, Zagreb, 1996.

Eva iz poštanskog sandučića (poezija), Meandar, Zagreb, 1997.

Škrabica za sjene (poezija), Matica hrvatska, Karlovac, 1999.

Rezignacija (drame), Meandar, Zagreb, 2000.

Osjećam melankoliju (poezija, zajedno s R. Jarakom i T. Ribićem), Nakladnička kuća Tonimir i Varaždinsko književno društvo, Varaždinske toplice, 2002.

Osluškivanje anđela (kratke priče), Meandar, Zagreb, 2003.

Šuma nam šalje stablo e-mailom (poezija), DHK, Zagreb, 2004.

Striptiz šutnje (poezija), Tribina Jutro poezije, Zagreb, 2006.

Tko je postrojio nebodere (poezija), Altagama, Zagreb, 2006.

Murmullo sobre el asfalto (poezija, zajedno s Davorom Šalatom), La Zonámbula, Guadalajara, 2008.

Zastava od prašine (kratke priče), V.B.Z, Zagreb, 2009.

Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes (poezija), M.E.O, Bruxelles, 2010.

Šah sa snijegom (poezija), HDP, Zagreb, 2011.

Doručak za moljce (roman), Naklada Ljevak, Zagreb, 2012.

Posvajanje neba (poezija), HDP, Zagreb, 2015.

Ugovor s prašinom (poezija), JU Ratkovićeve večeri poezije, 2017.

Davor Šalat rođen je u Dubrovniku 1968. godine, a cijeli je život proveo u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao komparativnu književnost te španjolski jezik i književnost. Radi kao novinar i urednik na Hrvatskom radiju – Radiju Sljeme. Glavni je urednik časopisa za međunarodnu književnu suradnju Most/ The Bridge i član uredništva časopisa Kolo. Godine 1991. dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike u okviru pjesničke manifestacije Goranovo proljeće. Nagrađen je za poeziju i esej na Susretima hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić u Križevcima. Godine 2015. za knjigu Zrcalni ogled dobio je nagradu Julije Benešić u Đakovu za najbolju zbirku kritika. Šalat je preveo i objavio zbirku pjesama španjolskog nobelovca Juana Ramóna Jiméneza Vječnosti (2001.) te cikluse pjesama Víctora Rodrígueza Núñeza, Manuela Altolaguirrea i Francisca Domenea. Priredio je izbore iz poezija Željka Sabola, Ante Stamaća, Branimira Bošnjaka, Gojka Sušca, Dubravka Škurle i Zvonimira Goloba, kao i panorame suvremenog hrvatskog pjesništva na engleskom i njemačkom jeziku (zajedno s Borisom Perićem), te suuredio antologiju Međunarodnog pjesničkog festivala u Zagrebu Kairos u Zagrebu/ Kairos in Zagreb (2006.). Bio je i suvoditelj spomenutog festivala u organizaciji Društva hrvatskih književnika. Sudjelovao je na više hrvatskih i međunarodnih pjesničkih susreta i festivala te književno-znanstvenih skupova (Litva, Slovenija, Albanija, Makedonija, Meksiko, Indija, Maroko). Objavljivao je poeziju, književnu kritiku i esejistiku u mnogim domaćim i inozemnim književnim časopisima, a tekstovi su mu prevođeni na desetak jezika. Zastupan je u više antologija i panorama suvremene hrvatske poezije. Sudjelovao je, izborom i leksikografskim jedinicama, u izradi Leksikona hrvatske književnosti.

Objavio je knjige poezije:

Unutarnji dodir (1992.),

Sanjarije krhkog sunca (1999.),

Košulja tišine (2002.),

Uspavanka pod pepelom (2005.),

– koautorski s Lanom Derkač Šalat – Murmullo sobre el asfalto (Meksiko, 2008.),

Tumačenje zime (2009.)

Zvijezde, davna lica spašenih (2019.).

Objavio je i pet knjige eseja i kritika, uglavnom o suvremenim hrvatskim pjesnicima:

Odgođena šutnja (2007.),

Posrtanje za alibijem (2011.),

U tigrovoj kući (2012.), Zrcalni ogled (2014.)

Skeniranje vjetra (2016.).

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here