Autor: Miroslav Šantek

Središte Zagreba. Topli proljetni dan. Sve terase kafića su zauzete. Rijeke ljudi teku gradom.Prelijepe žene privlače muške poglede, one su obučene onako kako trenutno diktira svijet mode. Ono što je “in” u Parizu, može se vidjeti i na Zagrepčankama. Nije Zagreb Pariz, ali često Pariz dođe do njega.

Naime, u Hrvatskoj se već tradicionalo Frankofonija slavila tijekom čitavog mjeseca ožujka na inicijativu Francuskog veleposlanstva i ostalih frankofonskih veleposlanstava prisutnih u Zagrebu (veleposlanstva Belgije, Kanade, Maroka, Rumunjske i Švicarske) i Frankofonske zajednice Belgije, uz podršku hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Zagreb, Dubrovnik, Osijek, Split, Koprivnica, Rijeka, Zadar i po prvi puta Pula sudjelovali su u proslavama francuskoj jezika i frankofonskih kultura. Francuske alijanse i francuski krugovi prisutni u svim većim hrvatskim gradovima, kao i ostale udruge koje se bave promocijom francuskog jezika i frankofonske kulture jednako su tako aktivno pripremali ovu manifestaciju i predstavili je na različite načine i to kroz koncerte, izložbe, predstavljanje knjiga, besplatne tečajeve francuskog jezika, natjecanja, cikluse frankofonskih filmova, gastronomske večeri, kazališne predstave i sl. Ali dogodilo se i nešto specijalno.

Vojnici 1.i 2. Banske pukovnije salutiraju maršalu Marmontu na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

U suradnji s Hrvatskom udrugom stipendista francuske Vlade, TZG Petrinje organizirala je  predstavljanje Kulturne rute Intermezzo Napoleonove vojske u Petrinji: U Petrinji su se tijekom povijesti izmjenjivale razne vojske među kojima je bila i Napoleonova vojska koja je krajem studenog 1809. ušla u grad i u njemu uspostavila dobre odnose s građanima. Generalom cijele linije Napoleon je proglasio slavnoga maršala Marmonta koji je sa svojim Francuzima ostavio dubok trag u tim krajevima koji je i danas vidljiv.

Maršal Marmont je imao moderni dodatak našeg vremena – sunčane naočale, a predstavljao ga je poznati glumac Mario Valentić.

Za ovu prigodu Maršala Marmonta su dočekali pripadnici povijesne postrojbe 1. i 2. Banske pukovnije koji su salutirali Marmontu na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

 

Vojnici sa svojim banom Jelačićem

Svi razgovori za stolovima kafića su prekinuti kad su gosti začuli zvuk bubnjeva i ugledali ove kršne momke s puškama u rukama i čudnim uniformama kakve se ne mogu vidjeti nigdje osim u tim krajevima nekadašnje Banske Krajine preko Kupe, pedesetak kilometara daleko od ovog mjesta. Kad su “riješili” Marmonta, vojnici su se okrenuli i odmarširarli prema svome zapovjedniku kojem su zauvijek vjerni. On je čuveni ban Josip Jelačić koji vitla sabljom prema jugu, ban opjevan u pjesmi, ban kao simbol Hrvata – njihov ban kojeg će oni zauvijek braniti i slušati.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here