Nažalost, jedan jež koji je po nemilu i tragičnom događaju došao na stranice novina i internetskih portala je uginuo. Nije izdržao okrutnu torturu koja ga je snašla.

Podsjetimo, ispred Osnovne škole Bol u Splitu, nesretnog ježa je doslovce pretukla gruipa osmaša koji su ga brutalno mlatili i igrali nohgomet  njim. ovu potpuno bešćutno scenu djece – koja baš i nisu mali i ne shvaćaju o čemu se radi jer imaju po 14 godina je zaustavila prolaznica koja je uzela ježa i dojavila o ovom slučaju ljubiteljima životinja udruzi Splitska šapa, gdje je odmah reagirala volonterka Beti koja je ježa odnijela do veterinarske stanice gdje je primio hitnu pomoć, infuziju i antibiotik. Malo je živnuo, došao k sebi i dao nadu volonterima da će preživjeti, ali je onda klonuo i uginuo.

Ljudi iz udruge Splitska šapa su na faceboku napisali ovakav post koji prenosimo u cijelosti:

Ovim putem potvrđujemo objave u medijima… Nažalost, ježurko je jučer popodne sklopio svoj okice i umro.
Zahvaljujemo Veterinarska praksa Anima i našoj volonterki A. na borbi za život malene životinjice. Nažalost, ovaj put smo izgubile.

Zahvaljujemo medijima i svima vama na upitima i na podršci.

Također, još jednom ponavljamo da je nama život svake životinje važan i nemamo potrebu “mjeriti” čiji je život važniji. Naslušale smo se i načitale poruka “šta se bavite životinjama kad ima gladne dice i ljudi” i ponavljamo po tko zna koji put: Dosadni ste s tim porukama. Borba za društvo bez nasilja, za pravedno društvo u kojem se štite najslabiji ne isključuje borbu za dostojan život životinja, život bez mučenja, ubijanja i napuštanja.
Mi ćemo se nastavit borit za svaku napuštenu njušku, za svakog šutanog ježa, namlaćenog pasa i ozlijeđenu mačku… a u spomen na ježurka pozivamo i Vas da ukazujete na nasilje, da ga prijavite i ne okrećete glavu. Danas jež, maca, pas, a sutra možda Vi.

P. S. Zbog problema s fb nismo ranije bile u mogućnosti objaviti novosti o ježu niti odgovoriti na poruke.

UPDATE: Jež je primio potrebnu veterinarsku skrb. Danas ponovno ide u veterinara na infuziju, pa ćemo sve novosti vezano za ježa objaviti na stranicama. Nažalost, ne možemo svakome pojedinačno odgovarati na upite u inboks. Hvala vam na interesu!!!

ZA MEDIJE: S obzirom na veliki interes medija kojima i ovim putem zahvaljujemo, u nastavku naš komentar:

Jučer je našoj volonterki dojavljeno da u blizini jedne škole u Splitu učenici 8. razreda šutaju nogama malenog ježa. Prolaznica je reagirala na očito zlostavljanje nemoćne životinje te je životinju skupila i predala našoj volonterki. Jež je odveden u veterinara gdje mu je pružena pomoć.
Slučaj zlostavljanja ježa izazvao je veliki interes javnosti i medija, kao i gotovo svaki slučaj zlostavljanja životinja koji objavimo na našoj stranici, ali i oni kojima se bave druge udruge i volonteri. Međutim, ono što ovaj slučaj čini zanimljivijim je što su počinitelji i nasilnici, djeca. Nažalost, nama nije prvi slučaj kojem svjedočimo u kojem su zlostavljači životinja djeca, niti prvi koji se događa u blizini jedne odgojno-obrazovne ustanove. Također, nije ni prvi slučaj koji izazove veliku pozornost javnosti koja se onda artikulira kroz veliki broj fb komentara, često onih u kojima se poziva na nasilje ali i one u kojima se može iščitati nezadovoljstvo, razoračaranje i čuđenje “čija su to djeca”; “kakvu to djecu odgajaju neki tamo roditelji”; “kako će škola reagirati”; “gdje je policija”…

Do sada smo prijavile veći broj slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja životinja, a reakcije nadležnih institucija su moramo priznati jako jako loše. Zakon o zaštiti životinja se ne provodi adekvatno, a nadležne institucije često i same volontere ismijavaju prilikom predaje prijava. Mi ne odustajemo, prijavljujemo i dalje ćemo prijavljivati svaki slučaj zanemarivanja i zlostavljanja jer važno je da uspostavljamo praksu, da tjeramo nadležne službe da reagiraju te da javnosti i zlostavljačima šaljemo poruku da je zlostavljanje i nasilje neprihvatljivo i kažnjivo.

Ovim putem moramo naglasiti da škola i druge institucije, pa i roditelji imaju cijeli niz mehanizama za educirati djecu o prihvatljivom ponašanju prema slabijima, prema životinjama; za osvijestiti ih kako postupati prema životinjama, zašto je napuštanje životinja neprihvatljivo, zašto je šutanje nogama malenog ježa neprihvatljivo, zašto je bacanje mačića s desetog kata zgrade nasilje, zašto je bacanje petardi na pse i mace nasilje i sl. Međutim, da bi odrasli djecu educirali o prihvatljivom ponašanju, o toleranciji i odgovornom postupanju prema životinjama onda i sami trebaju pokazati primjerom. Mi, koji imamo češće posla s odraslim zlostavljačima nego s djecom čini nam se da radimo Sizifov posao pa se mi danas ne pitamo: “čija su to djeca” – nama je jasno čija su. Nas samo žalosti i ljuti što će škole, stručne službe, roditelji i ostale nadležne institucije propustiti adekvatno reagirati i odmahnuti rukom jer “samo je to neki jež” – a sutra kada se nasilje s ježa prebaci na drugu djecu, pitati se kako?

Ono što nama budi nadu, kada smo već donekle izgubile nadu u sustav ali se ne predajemo 💪, su djeca koja su reagirala i suprostavila se “osmašima” koji su šutali ježa, ona djeca koja su se suprostavila nasilnicima.

Zašto ne težite da su to vaša djeca?

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here