U petak, 21. prosinca 2018. u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih na repertoaru je predstava „Zid, jezero“ redatelja Miloša Lolića prema tekstu Dušana Jovanovića, u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana.

Dušan Jovanović je poznati slovenski i jugoslavenski dramski pisac i režiser. Rođen je 1939. u Beogradu, s ocem se 1953. preselio u Ljubljanu. Tu je ’60-tih na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski i francuski jezik, a potom i režiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Krajem ’60-tih je bio jedan od osnivača i direktor Gledališča Pupilije Ferkeverk u okviru kojega je izvedena njegova neoavangardna predstava „Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki“ koja je svojom neformalnošću, ekstremnošću izvedbe, otvorenom improvizacijom, elementima cabareta i političkim protestom stekla kultni status. Sedamdesetih godina je suosnivač Eksperimentalnega gledališča Glej da bi potom radio kao umjetnički voditelj Slovenskog mladinskog gledališča, a od ’89. predaje režiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Napisao više radio i TV drama, filmskih scenarija, kratkih priča kao i jedan roman (“Don Žuan na psu ili Zdrav duh u zdravom telu”). Široj javnosti, a ne samo ljubiteljima kazališta, poznat je po dramama „Predstave neće biti“, „Karamazovi“, „Oslobođenje Skopja“ kao i po „Balkanskoj trilogiji“. Za svoj rad je dobio cijeli niz najviših slovenskih nagrada, ali i Sterijinu i Gavellinu nagradu.

Komad „Zid, jezero“ je postavljen u dnevnoj sobi, podijeljen zidom kojeg su Rudi i Lidija, bračni par, podigli davno. Dok posjete primaju odvojeno, oboje imaju  vlastitu verziju priče o dramatičnim i sudbonosnim događajima od prije četrnaest godina koji su im zauvijek promijenili živote. Rudi i Lidija tumače događaje iz prošlosti »drugačije«, do apsurdnosti različitih pogleda, a gledatelji slijede međusobno suprotstavljene točke gledišta jedne paralelne pripovijesti. U zabavnim odstupanjima lako se otkrivaju tipična obilježja dezintegracijskih odnosa  bračnih parova. Jovanović u dijalozima vješto kombinira elemente trilera i senzualne melodrame. ‘Zid, jezero’ je nadrealna drama iz nečijeg susjedstva, u zemlji pred raspadom zemlje i na rubu nezamislivo krvoločnog rata. Zidovi, koje su izgradili ljudi u podjelama, jezero, u kome su  potopljena djeca, kuća koja je izgorila. Kakva je rekonstrukcija uopće moguća i što bi se to trebalo vratiti?

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here