Prije puno godina smo još u osnovnoj školi u Glini na satu geografije učili o Africi. Gojko Stojković, koji nam je predavao geografiju, znao je reći: Afrika je odavno poznat, a kasno upoznat kontinent. U početku su stranci upoznali samo obale. Ono što je bilo u unutrašnjosti nije nitko znao. Tek kasnije su Stanly i Livingston tako putovali i počeli donositi vijesti iz unutrašnjosti Afrike. U današnje doba znamo svaki pedalj Afrike ali isto tako znamo da je to jako nezgodan kontinent. Afrika je veliki kontinent, ima puno država i plemena koja jedno drugog ne vole pa se stalno tuku i ratuju. Sve u svemu, nije dobro. Afrikanci u Europi nisu popularni jer dolaze da bi našli bolji život, a ne žele se prilagoditi. Sve u svemu – jedan kaos.
Evo me, sjedim u Boeingu 747 iznad Afrike i sve si mislim što ću naći u Nairobiju. Uz mene sjedi moja poznanica iz firme. Ona je najpopularnija stjuardesa u firmi i ja ju zovem “Lice KLM-a”. Na svim domjencima ili proslavama moja firma pošalje nekoliko stjuardesa da u uniformama tamo budu i pozdravljaju goste. Ona je dio tog tima za promociju. Nezaboravan smiješak, crven ruž za usne i nestašne oči. Po tome mi je zapela za oko.
Njezinog je supruga naša firma poslala u Nairobi na 2 godine. Kao što već znate, moja firma je odlučila pomoći Kenijcima da se pokrenu i da počnu i oni zarađivati neke dolare u avijaciji. Tu koku (kolegicu) poznam već 40 godina. Vidim je često u firmi, uvijek malo popričamo i chiao. To je ona situacija kad nekog nakon toliko godina dobro upoznaš, a zapravo mu ne znaš ime. Nakon toliko godina je nezgodno i pitati kako se zove. Najgore u svemu je da ona zna moje ime. Čak zna da sam rodom iz Hrvatske. Morat ću ipak skupiti hrabrosti i pitati ženu kako se zove. Znam da sam je pitao prije par godina ali sam zaboravio što je rekla. Sad bih mogao napisati još pola stranice o tome kako bi se ona mogla zvati. Zato je i zovem “Lice KLM-a”. No najbolje je prekinuti sve dileme i strah i jednostavno upitati: Kako se zoveš? A ona lijepo kaže: Helga (baš kao i ona moja najdraža meteorologinja). Eto, to je ta moja odavno poznata, a kasno upoznata kolegica.

By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here