Gradski ured za zdravstvo je u nedjelju u suradnji s Udrugom roditelji u akciji, Hrvatskom udrugom za potporu dojenju i zdravstvenim ustanovama obilježio ovogodišnji nacionalni tjedan dojenja.
Grad Zagreb je i prije donošenja nacionalnog programa pokrenuo gradski program promicanja dojenja a osnovni je cilj bio povećati stopu dojenja djece, naglasila je Mirela Šentija Knežević iz gradskog ureda za zdravstvo, Poznato je naime koliko je dojenje i majčino mlijeko važno za dobrobit i zdravlje djece i majke. Drugi je cilj kroz naš program promicanja dojenja osigurati dostupnost različitih usluga u gradu. U Zagrebu smo od 2015.godine otvorili pet savjetovališta u kojima rade stručnjaci i dostupna su u zapadnom, istočnom i južnom dijelu grada.
Uz taj program u gradu je postavljen niz klupa za prematanje i dojenje na više lokacija pa je jedno takvo mjesto i u gradskoj upravi. Uz to se provode i trudnički tečajevi koji se provode na 12 lokacija u domovima zdravlja.
Ljiljana Mišković iz Doma zdravlja Zagreb istok nam je rekla kako na tom području rade savjetovalište u Sesvetama i Dubravi i u ta savjetovališta dolaze brojne majke s djecom koje imaju poteškoća s dojenjem, a dolaze i buduće majke. Organiziraju se i radionice pod nazivom dojenje za trudnice.
U ovogodišnjem tjednu dojenja smo organizirali šest radionica za trudnice i edukaciju za ljekarnike u Hrvatskom farmaceutskom društvu, rekla nam je Dinka Barić predsjednica Hrvatske udruge za potporu dojenju, Odaziv je bio odličan a cilj je uvijek prenijeti nova saznanja o dojenju.
U svakom slučaju grad Zagreb je prepoznao dojenje kao jedan od prioriteta lokalne zajednice. Kako bi stvorili okruženje u kojem će svako dijete imati uvjete za zdravo i sigurno odrastanje, grad Zagreb kontinuirano unaprjeđuje mjere pronatalitetne i socijalne politike pružajući potporu djeci, majkama i obiteljima, a sve se aktivnosti održavaju kontinuirano tijekom cijele godine.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here